DE TURQUIA A IRAN

Hasankeyf, la Mesopotàmia turca

Posted on 25 novembre 2009

Hasankeyf és un poblet situat en una gorja a la vora del Tigris. Sí, sí! estem a punt de veure de molt a prop les aigües d’un dels rius que defineixen la Mesopotàmia, bressol de civilitzacions, juntament amb l’Èufrates.

La població és de majoria kurda i per arribar-hi has de sofrir els nombrosos controls que els militars turcs imposen per moure’s per aquesta zona.

Es tracta d’un lloc molt bonic, amb verdes planures i camps de cultiu que s’estenen per les dues ribes del Tigris. La població està dominada per un turó i una fortalesa i, allà on hi ha muntanya, fa milers d’anys que els habitants excaven la roca per viure-hi a dins.

Des de Batman, un dolmus (furgoneta de transport de viatgers) ens deixa en mitja hora a Hasankeyf. Caminem pel carrer principal que porta a la fortalesa, la que vigila des de fa segles les aigües del gran riu i que ja ho feia en època romana.

Els vilatans seuen a l’ombra de les txaikhanes (teteries) mentre prenen un te i conversen tranquil·lament. Un esbelt minaret ens dóna la benvinguda, per confirmar-nos que l’hem encertat venint fins aquí. Més endavant s’alça la fortalesa, foradada per tot arreu per donar aixopluc als seus habitants. Ara, restaurants i txaikhanes presumeixen de servir menjars i tes dins les coves en còmodes coixins.

Molta història ens relaten aquestes parets naturals, doncs per aquí han passat grecs, parts, romans i bizantins. Però, si es compleixen els desitjos del govern turc, aquesta història quedarà sota les aigües del Tigris, ja que hi ha un projecte de construcció d’una presa que controlarà l’aigua del Proper Orient.