Guia de viatge de Ladakh

Home / Guia de viatge de LadakhRuta de viatge

Aquesta es la guia de dos viatges a Ladakh realitzats el 2008 i el 2010.

El primer viatge,  viatge comença a Manali, on la carretera ens portarà fins Leh en un trajecte de dos dies, creuant paisatges inhòspits i meravellosos d’alta muntanya: els Himàlaies. Al Ladakh hi gaudim intensament durant 25 dies, llavors volem a Jammu per visitar Dharamsala i McLeod Ganj, la residència oficial del Dalai Lama, on ens hi estem 12 dies més.

En el segon viatge arribem a Leh en avió, des de Delhi. Sortim igual que el viatge anterior volant a Jammu per passar uns dies a Mcleod Ganj, per continuar ruta a Nepal.

Dates: del 16 de setembre al 27 d’octubre de 2008 i del 26 de setembre al 13 d’octubre de 2010.

Moneda

La moneda oficial és la rúpia índia (INR).
S’haurà de canviar a rúpies per a realitzar totes les transaccions: allotjament, transport, manutenció i petites compres. A Leh hi ha 2 caixers, diversos bancs i oficines de canvi.

Visat Índia

És necessari un visat d’entrada a la Índia que s’aconsegueix a través de l’agència Arke BLS, que es qui actualment ho tramita en nom de l’ambaixada.

Salut

El Ladakh es troba a una alçada mínima de 3.000 msnm i Leh, la capital, a 3.500 m. Els problemes de mal d’alçada comencen a 3.000, de manera que de ben segur alguna cosa notareu: mareig, cansament, vòmit, mal de cap… És molt important que us informeu bé sobre el mal d’alçada en el Centre de Sanitat més proper. El millor remei és descendir i guardar repòs, beure molts líquids i no menjar aliments pesats com carns i grasses.

Transport

Avió: Les companyies aèries Indian Airlines, Kingfisher i Jet Airways volen a Leh diàriament durant la primavera i l’estiu des de Delhi i Jammu. Els preus depenen molt de l’època de l’any i de la demanda, tot i que els preus oscilen entre 4.000-8.000 INR (63 a 126 €). Poden haver cancel·lacions a l’hivern a causa de la neu.

Autobus: És la forma més econòmica de viatjar entre els pobles de Ladakh, encara que no la millor, doncs no hi ha gaire freqüència i sempre van plens. (Veure horari).

Taxi: És la millor opció per visitar diversos monestirs en un dia (més de 3 és excessiu). Les tarifes venen marcades pel govern (tots els taxistes disposen d’un llibret groc on hi figuren els preus pels diferents recorreguts) de manera que tots ens evitem regatejar i s’assegura un preu just per totes les parts.

Allotjament

Al tot el Ladakh hi ha allotjaments de tot tipus, si bé en els pobles petits l’oferta és més reduïda, hi trobareu hotels i guesthouses de diferents categories.
A Leh, l’oferta és tan extensa com cases particulars hi ha. Diferents preus, diversos barris on allotjar-se i diferents categories, aixó sí, tots els viatgers que ens hem anat trobant parlen molt i molt bé del tracte rebut pels seus anfitrions.

Gastronomia

Per ser Leh un lloc que rep molt de turisme a l’època estival, hi ha molta oferta de restauració a bon preu i bona qualitat. Se serveixen plats ladakhis i indis, encara que l’oferta de menjar occidental és la reina.

Plats típics ladakhis i tibetans: thukpa, una consistent sopa de verdures, carn i fideus, o el seu cosí vegetarià, el thankthuk i els momos, que són els reis de qualsevol taula, una espècie d’empanadilles farcides de carn o verdures o formatge que es mengen fregits o al vapor i moltes sopes i cremes.

Plats típics indis: palak paneer, formatge sense curar, tendre i consistent, que es menja amb una crema d’espinacs. Malai kofta, una empanada de carn o verdures amb salsa, pilaf o arròs blanc amb verdures o carn, rotis i txapatis que són els pans plans que acompanyen tots els plats i el deliciós lassi, iogurt batut.

MANALI

Com arribar-hi i com moure’s
A 50km de Manali hi ha l’aeroport de Kullu, on el vols domèstics de baix cost operen a diari des de Delhi.

La gran població de Manali es troba a l’Himachal Pradesh, envoltat de muntanyes i vegetació, però s’ha convertit en un lloc molt turístic, tan pels occidentals com pels turistes indis que hi venen a passar les vacances familiars o la lluna de mel. Nosaltres vam fer servir Manali com a punt de partida de la ruta que ens havia de portar al Ladakh, seguint una de les carreteres més espectaculars que mai haguem vist.

Ruta Manali LehRUTA MANALI-LEH

La ruta de Manali a Leh es pot fer de diverses formes:

- en autobusos del govern, que operen del 15 de juny al 15 de setembre. El trajecte dura 2 dies, amb parada a Keylong o Sarchu, el preu són unes 1.100 INR, l’allotjament és a part (200 INR en tendes compartides, 1.000 INR en tendes individuals).
- en minibusos a compartir que fleten les agències de viatge. La durada oscil•la entre 1 i 2 dies de trajecte.
- en taxi a compartir tipus 4WD. El preu del vehicle sencer oscil•la entre les 11.000 i les 14.000 INR, depenent de l’època de l’any. Si el vehicle va ple, el preu per seient són uns 1.200 INR i la durada és 1 o 2 dies de trajecte.

Nosaltres vam elegir el vehicle 4WD ja que la temporada s’estava acabant i el taxista havia d’anar a Leh igualment, de forma que ens va fer un bon preu. A més, creiem que és la millor opció, perquè la carretera no està en molt bon estat i sempre pots parar a fer fotografies. Val la pena que feu el viatge en 2 dies mínim, si podeu en 3 millor, perquè l’aclimatació a l’alçada és difícil. Vam passar la nit a Sarchu, una esplanada a 3.800 metres d’alçada on l’allotjament és només en tendes de campanya, algunes són força acollidores (1.000 INR la doble, amb bany).

LehLEH

Què visitar
Leh és l’antiga capital del regne de Ladakh dels Himàlaies. Es troba a la vall de l’Indus i fou un punt de trobada de les rutes caravaneres que anaven cap a Àsia Central i cap a Kashgar. Avui dia, el centre turístic es troba als voltants de Fort Road i al poble de Changspa, on està ple d’allotjaments i oferta per als visitants de tot tipus.

Palau Reial
És l’antic palau dels reis de Ladakh, que es troba en fase de restauració i domina un petit turó. Les estances són buides, llevat d’un petit temple i un museu, però les vistes són magnífiques. L’entrada 100INR.

Namgyal Tsemo Gompa
Aquest petit gompa és visible des de tota Leh. Es troba en un turó per sobre del palau reial i és de color taronja. S’hi pot accedir per davant o per darrera i es pot pujar a peu o per carretera però, si ho feu a peu, espereu al segon o tercer dia, perquè s’acusa l’alçada. Les vistes són encara més majestuoses des d’aquí. Dins del gompa hi ha un impressionant Buda i interessants frescos, però no oblideu la llanterna.

Sankar Gompa
Aquest petit gompa es troba als afores de Leh, a uns 2km d’agradable passejada en pla per entre camins rurals. Hi ha una interessant estàtua d’Avalokiteshvara a la part alta, demaneu que us l’ensenyin. És ideal per visitar els primers dies.

Shanti Estupa
Aquesta emblemàtica estupa blanca també és visible des de qualsevol punt de la ciutat. Fou construïda per una orde japonesa com a missatge de pau per a tota la humanitat i, encara que el tipus de construcció no té res a veure amb l’arquitectura ladakhi, ells n’estan molt orgullosos. Tampoc és recomanable fer-la els primers dies, l’ascensió és força dura.

Passejades per Leh
Un dels atractius de Leh és deixar-se perdre pels seus camins i carrerons de mig metre d’ample. És la millor manera de veure el dia a dia dels seus habitants, que de ben segur estaran treballant el camp.

Allotjament
Leh ofereix una amplíssima gama d’allotjaments, de totes qualitats i preus. Des d’habitacions amb bany compartit per 200 INR fins a habitacions de 1.000INR.

Aconsellem la BARATH GUESTHOUSE, una guesthouse familiar de només 12 habitacions, amb habitacions noves, bany interior, possibilitat d’esmorzar i dinar, jardí, hort… (l’esmorzar és a base de llet recent munyida, mantega de casa…ummm!)  La família és encantadora, acollidora i molt amable. Es troba a meitat de Ford Road, cèntric. barathguesthouse@yahoo.com.

Com arribar-hi
Els autobusos, taxis i jeeps solen deixar-te a l’estació d’autobusos. Des d’allí cal agafar un taxi (els petits de color vermell són més econòmics) fins al centre, que us costarà entre 80-100INR. No està massa lluny quan no portes motxilla.

En taxi, des de l’aeroport al centre us costarà 150Rs.

Com visitar els voltants
Els horaris dels autobusos no permeten, per la majoria de visites, l’anada i tornada el mateix dia. Si el temps és bo, es poden llogar motos per visitar els llocs més proper o bicicletes, encara que si no estàs en forma s’acusa l’alçada. Per la resta de casos, la millor opció és el taxi, amb una bona notícia: els taxistes tenen la seva “bíblia”, una guia groga en la que l’estat ha marcat el preu dels recorreguts. Per tant, per una vegada, no caldrà regatejar i s’entén que el preu serà el just per totes dues parts.

VOLTANTS DE LEH (cap a l’est)

Stok
Al poblet d’Stok hi ha el Palau d’Stok, el palau que és -encara ara- residència d’estiu dels reis de Ladakh. De les 80 estances només són visibles unes poques, que formen part del museu. És molt interessant de visitar, tant pel museu (on hi ha peces de la família reial i joies) com pel paisatge que envolta Stok, que és preciós. Entrada: 50INR

Matho
El monestir de Matho no rep gaires visites, però és molt interessant. El seu emplaçament és fabulós. Pertany a l’orde Sakya (la mateixa del monestir budista del Garraf, Barcelona). A l’interior hi ha una petita cambra on els monjos mediten durant 2 mesos abans de la “celebració dels oracles”, és una cambra fosca, polsosa, plena de fum i on no poden entrar ni les motxilles, ni les càmeres de fotos, ni les dones. És l’únic lloc al Ladakh on hem trobat una prohibició d’aquest tipus.
L’excursió d’un dia de visita que inclou Stok, Matho i Hemis val 1.500INR.

Hemis
Hemis es troba a 45 km al sud de Leh i caldrà visitar-lo en moto o bé en taxi. L’excursió d’un dia de visita que inclou Stok, Matho i Hemis val 1.500INR.
És el monestir més famós i més visitat. El seu emplaçament és també fantàstic, el seu pati és molt bonic, hi ha una enorme figura de Padmasanbhava i un museu molt interessant amb frescos d’influència caixmir (100INR) i el thangka més antic de Ladakh.
Abans de l’entrada hi ha una petit restaurant i els monjos lloguen habitacions.

Visitem Stok, Matho i Hemis en taxi, el preu és 1.500INR.

Stakna
El gompa d’Stakna és un d’aquells que surten en totes les fotos del Ladakh, ja que la seva situació, dalt d’un turó al costat de l’Indus, és impressionant. El gompa és relativament nou i, per tant, els frescos estan en perfecte estat. Es pot visitar la sala d’oracions principal, la biblioteca i diverses sales amb figures de Buda.

Chemrey
Aquest gompa és també molt impressionant, ja que domina un turó i s’escampa per la seva pendent en un seguit d’estances monàstiques. Molt bones vistes de la vall i la possibilitat de veure confeccionar mandales. El temple principal és d’una gran riquesa en frescos: les parets tenen pintades les “mil cares de Buda” i darrera l’altar hi ha 3 grans mandales.

Tak-Tok
El savi que va introduir el budisme de l’Índia fins al Ladakh i al Tíbet fou Padmasanbhava (Gurú Rimpotxé) molt reverenciat tant aquí com a l’altra banda de la frontera. Va meditar durant 40 dies en una cova protegida pel que ara és el gompa Tak-Tok, de reduïdes dimensions. Molt curiosa la sala on hi ha la cova.
L’excursió d’un dia de visita que inclou Stakna, Chemrey i Tak-Tok costa 1.500INR.

Visitem Stakna, Chemrey i Tak-Tok en taxi, el preu és 1.500INR.

Shey
A Shey es trobava l’antic palau d’estiu dels reis de Ladakh, ara en fase de reconstrucció. Les vistes des del palau són increïbles i impressionant és la imatge de coure del Buda Sakyamuni, de 12 metres d’alçada.
Shey es troba a 15 km de Leh i s’hi pot accedir fàcilment en mini-bus. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar.

Recomanació: visitar en el mateix dia Thiksey i Shey: agafar el bus a Thiksey, fer la visita i tornar pel camí que voreja el riu fins Shey (1-1,5h). És molt agradable. Per tornar, només cal posar-se a la carretera i parar un cotxe, un taxi o el mateix autobús.

Thiksey
Per nosaltres, el més bonic de tot el Ladakh. Des de la llunyania la seva silueta és preciosa i l’interior encara ho és més. Hi ha murs de pedra mani, frescos interessants a les seves sales, una petita biblioteca que té quelcom especial (entreu i seieu) i una impressionant estàtua del Buda Maitreya, el Buda del Futur, de dos plantes d’alçada.

Thiksey es troba a 17 km de Leh i s’hi pot accedir fàcilment en mini-bus. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar. Molt interessant combinar-ho amb la caminada al poble de Shey (veure punt anterior).

VOLTANTS DE LEH (cap a l’oest)

Spituk
Es troba a només 7km de Leh, al costat mateix de l’aeroport. La visita és interessant per fer els primers dies, mentre un s’aclimata a l’alçada. Les vistes per la part que no donen a l’aeroport són molt maques. No oblideu de visitar la petita capella dalt de tot del cim, que és de fet una cova i que fa por de veritat… això que les estàtues duen la cara tapada!

Cal agafar un autobús des de l’estació d’autobusos (surten cada 10 minuts) i per tornar, només cal esperar l’autobús o fer auto-stop a l’encreuament.

Phyang

Està a uns 27 quilòmetres de Leh, el poblat de Phyang i el seu monestir creixen al costat de la fèrtil vall que connecta amb el riu Indus. Es pot anar en bus, ja que n’hi ha un que surt pel matí i torna a les 4 de la tarda. Consulteu l’horari perquè pot variar d’un any a l’altre.

Basgo

Fou capital del Ladakh fins el 1476  i bona mostra es la fortalesa i el monestir que sembla creixer per sobre la roca. Des de dalt, les vistes son impressionants, amb la vall de l’Indus verdejant encara i la destrossa, la gent treballant als camps, vaques i dzos, camperols en ple treball.

Visitem els monasteris de Basgo, Likir i Rizong en taxi, el cost ha estat de 2000Rs amb la sortida i tornada a Leh.

Likir

Va ser fundat en la segona meitat del segle XI. Pertany a la secta del Barret Groc, fundada per Tsongkhapa, i en l’actualitat, serveix com la residència d’uns 120 monjos budistes.  Es famós per la estatua de Buda de 25m que custòdia el monasteri. 

Rizong

Rizong es troba enclavant enmig una muntanya de pedra, gairebe innaccessible quan la neu s’apodera del Ladakh, quan l’aigua s’emporta els ponts, quan la terra es desploma i s’endu al seu pas tot el que troba. Aquest any hem pogut accedir per una carretera alternativa, despres d’uns quilometres en que semblava que haguessim de caure llera avall del riu. 

Lamayuru
Aquest és el gompa més antic del Ladakh. Es troba a uns 140 km de Leh, el que signifiquen unes 5 hores de bus per una de les carreteres més agrestes i difícils i per un paisatge realment fascinant: la carretera discorre com pot entre el vessant pedregós de la muntanya i la llera perillosa del riu. El gompa es troba dalt de tot d’un cim que està desfent-se a causa de l’erosió i sembla estrany com el monestir s’aguanta d’empeus.

Es pot anar en autobús (hi ha dos autobusos diaris, dimarts i diumenges, amb sortida a les 07.00h, matineu perquè sol anar ple) o bé preguntar i agafar qualsevol autobús que es dirigeixi a Kargil.

Les agències de viatge oferten la visita de 2 dies en jeep 4WD que inclou Lamayuru i Alchi.

Alchi
A 69 km de Leh es troba aquest bonic poblet, ideal per passar un dia de relax caminant pels seus carrers estrets i visitant el seu gompa, l’únic del Ladakh que no es troba dalt d’un turó. El seu interior guarda preciosos frescos d’influències caixmirs i índies, així com d’art indotibetà.
Arribem a Alchi desde Lamayuru. Surten dos autobusos diaris pel matí, però cal que pregunteu a la guesthouse on us allotgeu ja que l’horari pot variar.

La millor manera de visitar-lo és en contractant un jeep 4WD que inclogui també la visita a Lamayuru o bé anar-hi en autobús: l’horari no està molt definit, però el que mai falla és plantar-se a la carretera a esperar qualsevol autobús que vagi a Leh. Atenció, perquè el poble es troba a 4km de la carretera.

Allotjament: Samdumpling GH, en el mateix centre, una bonica casa amb jardí i balcó, habitacions netes i molt acollidores, aigua calenta i restaurant. El servei és molt amable.

Per tornar a Leh, surt un autobús a les 3 de la tarda des del centre, però no tots els dies. Cal que pregunteu a diverses persones ja que us donaran diferent informació.

Nubra valleyVALL DE NUBRA

Si disposeu de temps, no podeu deixar de visitar aquesta preciosa vall, coneguda també com “La vall de les flors”. El paisatge d’alta muntanya és encara més fascinant que el de Lamayuru: se supera el port de muntanya més alt del món, el Khardung La (5.602m) i, des dels mateixos Himàlaies, la serralada que es veu al fons és el Karakorum.
La vall es troba a només 3.000 m d’alçada i aquesta diferència en relació a Leh es nota tant en el mal d’alçada com en el clima, que sempre és més càlid.

Què visitar:

Diskit

És el poble més gran de la vall i, per tant, el lloc on trobar transport per tornar a Leh, però no val la pena allotjar-s’hi. Mereix una visita el gompa, on estan a punt d’enllestir un enorme Buda que està assegut… dalt del monestir.

Hunder
Aquest és el poble perfecte per deixar-se perdre un parell de dies i dedicar-se a llegir, escriure, passejar, pintar… Els allotjaments són molt acollidors, amb jardins i taules a l’ombra i el poble té diversos atractius:

-Hunder té dos gompes per visitar i diversos murs manis enmig de camins envoltats de fagedes. Atenció: és molt fàcil perdre’s per Hunder, els camins són un veritable laberint, però teniu tot el dia per trobar-vos…

-Al sud de Hunder hi ha les dunes, que són un paratge insòlit enmig de les muntanyes nevades. L’herència de la Ruta de la Seda ha deixat un reduït grup de camells bactrians (domesticats) que són tan insòlits com les dunes i que cap amant de la Ruta es pot perdre.

Com anar-hi
Des de l’estació d’autobusos de Leh surten 3 dies a la setmana autobusos cap a Nubra (135INR). Solen anar plens, així que no costa res apropar-s’hi un parell de dies abans i comprar els bitllets. Els taxis solen costar 5.500 INR, i podeu provar a compartir el viatge.

Per tornar, el millor és preguntar a la mateixa GH, però solen haver 3 busos setmanals (el mateix en el que heu arribat, que torna al dia següent). L’altra opció és agafar un dels diversos minibusos diaris que van cap a Diskit i allà, a la carretera principal, diversos conductors de jeeps-taxi compartits esperen cada dia per anar a Leh, el preu sol ser unes 300-400INR.

Mcleod Ganj, Dalai LamaMCLEOD GANJ

Des de Leh agafem un avió fins Jammú. Els preus varien segons el dia que vulgueu marxar, així que el millor és anar provant i comprar-lo amb antelació.
A Jammu comprovem que el bus ja ha sortit i com que no ens volem quedar, decidim llogar un cotxe fins Mcleod. Ens costa 2750 Rs, però en 5 hores estem a Mcleod.

Què visitar:

Complexe de Tsuglagkhang
Està format per la residència oficial de S.S. el XIV Dalai Lama, el Gompa Namgyal y el museu del Tibet. En el pati del complexe podeu veure les discussions filosòfiques dels monjos. Si esteu interessats en veure-ho cal que pregunteu els horaris al personal de seguretat de l’entrada, ja que varien segons el dia.

Cooperativa Tibetana d’Artesania
on els empleats son refugiats nouvinguts.

Tibetan Children Village
a 4 km, hi ha l’escola tibetana on s’ensenya als alumnes en el seu idioma. Molts d’aquests nens han vingut des del Tibet; els seus pares els han enviat perquè aprenguin la seva cultura davant la impossibilitat de fer-ho al seu país per l’ocupació xinesa i la imposició de la cultura Han. Segons una revista local, l’any passat van arribar 850 nens; aquest any el govern xinès només n’ha permès sortir 15.

Seu del govern tibetà a l’exili. Una de les raons d’anar a Mcleod Ganj es poder veure les activitats desarrollades pel govern tibetà a l’exili.

Allí hem visitat la biblioteca d’obres i arxius tibetans on es guarden els textos que es van salvar durant la Revolució Cultural, el 40%. El Museu Cultural Tibetà, on hi ha l’únic mandala de fusta fora del Tibet, segells i monedes tibetanes i nombrosos budes.
Hi podeu anar en un agradable passeig des del Tsuglagkhang.

Residència del Karmapa, si aneu en dimecres o dissabte, a migdia, podreu ser beneïts pel propi Karmapa.
Per anar només cal que agafeu el bus de Mcleod fins Dharamsala i allí pregunteu pel que va a la residència del Karmapa.

Institut Norbulignka que va ser creat per ensenyar i preservar les arts tradicionals tibetanes com la creació d’estàtues, els thangkes i els bordats. L’institut està rodejat d’un jardí japonès amb pontets que creuen petits rierols i cascades i que donen una sensació de pau i frescor fantàstics. Hi ha una botiga on està a la venda part de l’art que es crea aquí. Els thangkes son els més bonics que hem vist mai però els preus son prohibitius: el més barat 400 €.
Val la pena visitar primer la residència del Karmapa i després anar caminant fins l’institut Norbulignka i dinar allí, ja que hi ha un buffet molt bo.
Si decidiu anar-hi un altre dia, feu com si anéssiu a visitar el Karmapa però baixeu davant l’escola del Sagrat Cor, abans de creuar el pont sobre el riu. Des de l’escola, només hi ha 1 km. Un rètol ho indica. No cal que pregunteu per Norbulignka ja que sembla que no ho coneixen.

Allotjament

Us recomanem el Lady Venture, 450 Rs, situat al final de Jogibara Road. Però la millor opció es deixar la motxilla en un dels molt cafès i mirar-ho vosaltres mateixos, perquè hi han allotjaments de tot tipus, des de 100 Rs fins 3000 Rs o més.

On menjar

La oferta de restaurants es tan gran que val la pena que ho mireu vosaltres. Nosaltres hem menjat molt bé al restaurant Oogo’s, al carrer Jogibarar y hem esmorzat al First Cup, a pocs metres de l’hotel Ladies Venture.
També us recomanem menjar pizza al Namgyal Cafè, que forma part del monestir i ofereix formació professional als joves tibetans.

Per tornar a Delhi surten autobusos cada dia entre les 6 i les 8 de la tarda. El trajecte fins Delhi dura unes 12 hores i cal que compreu els bitllets amb antelació. Us recomanem l’agència Wind Horse Travels, situada al carrer Bhagsu Road. En Tsering és un noi molt agradable i us ajudarà en el que necessiteu. El seu correu és windhorsetravels@yahoo.com

I bon viatge!!