Catalunya

Pobles amb encant de França: Saint Bertrand de Comminges i Saint Beat

Posted on 28 gener 2013

La Vall d’Aran.

Es podria dir que és la nostra segona casa de tantes vegades que hi hem estat. Ens agrada aquesta zona perquè pots passar un bon matí practicant senderisme i a la tarda passejar per la ciutat i prendre unes cerveses. A més el paisatge és increïble, ja que aquesta zona té un clima atlàntic, com a conseqüència que el riu Garona desemboca a França.

Ens solem allotjar al mateix hotel, tot i que sempre mirem en algun portal d’internet per comprovar si hi ha alguna oferta.

Així que després de quatre hores de cotxe non-stop, vam arribar a Vielha. Vam deixar les maletes a l’hotel i vam  anar a sopar. Solem anar al restaurant Era Lucana, que té un menú excel·lent. Allà varem planificar una ruta de senderisme per al dia següent.

Però aquell dia plovia, així que tocava canvi de plans. Vam decidir visitar Saint Bertrand de Comminges i la seva magnífica catedral, situat a només 55 quilòmetres, al Pirineu francès.

Saint Bertrand està classificat entre els pobles més bonics de França. És molt petit, amb menys de 300 habitants, però té una catedral. I com pot ser que un poble tan petit disposi de catedral? us preguntareu.

Doncs resulta que durant l’Edat Mitjana, el poble estava travessat per la Ruta Jacobea. En aquesta època es va instal·lar al poble Bertran de Comenge, nét del Comte de Tolosa i bisbe de Comminges.

Bertran va fundar l’església, d’estil romànic (s. XII), que posteriorment va ser ampliada en estil gòtic pel Papa Climent V (s. XIV) i en estil renaixentista pel bisbe Jean de Mauleón (s. XVI). Per aquest motiu, un poble tant petit com Saint Bertrand disposa de catedral.

No només per això és digne de visitar. El poble és preciós i val la pena passejar pels seus carrers amb edificis medievals. A més, la zona està envoltada d’una vegetació exuberant, no cal oblidar que estem als Pirineus.

Tot i que el poble es petit, hi han alguns restaurants i creperies. Nosaltres vam menjar en un petit local unes delicioses creps.

De tornada i abans d’arribar a Vielha, hi ha un altre poble interessant de visitar: Saint Beat, situat a la riba del riu Garona. Amb tan sols 400 habitants, disposa d’una fortalesa amb una església romànica, des d’on hi ha unes vistes del poble precioses.

I no només aquests, hi ha altres pobles encantadors per la zona que us estan esperant.
Així que ja sabeu, si esteu per la Val d’Aran i us plou no teniu cap excusa per quedar-vos a l’hotel!