Mercats del món: el mercat dels animals de Kashgar

Tot viatge a Kashgar hauria de ser planificat per coincidir amb el mercat dels diumenges. És aquesta una visita obligada, ja que aquest mercat és un dels més antics d’Àsia, que se celebra des de fa segles, quan la ciutat connectava dos grans imperis com Roma i Xina, 2.000 anys enrere.

En aquella època, les caravanes de camells, carregats de seda, porcellana i espècies, arribaven a Kashgar després de setmanes de dur viatge. Havien de travessar el desert del Taklamaklan – popularment conegut com el lloc on entres però no surts- o els cims nevats del Pamir o el Karakorum per arribar a Kashgar, on a més de vendre els seus productes, aprofitaven per descansar després del llarg recorregut i proveir-se de nous productes que vendrien a la tornada.

Un Dzo -encreuament entre vaca i iac - i camells en el mercat de KashgarUn Dzo -encreuament entre una vaca i u iac- i camells al mercat de Kashgar

Kashgar és la ciutat més occidental de Xina i alberga probablement el millor mercat dels diumenges del món. La seva llunyania és el que fa que sigui tan extraordinari, en part a causa del exotisme dels productes en venda.

Cada diumenge, al voltant de 50.000 persones conflueixen en aquest mercat. Si matines, veuràs com van arribant uigurs amb els seus caps rapats i les seves barbes de boc. Arriben amb els seus ramats de cabres, ovelles, camells i altres animals. Els compradors van arribant també. Alguns ho fan en la seva camioneta amb la intenció de comprar una vaca o un camell, altres, més humils, arriben a lloms del seu ase o d’un carro amb el propòsit de comprar una cabra o ovella que potser sigui sacrificada en alguna celebració familiar.Uigurs al mercat de Kashgar

Camells bactrians al mercat de KashgarCamells originaris de la Bactria

Descarregant un bou de la camionetaUigur arribant al mercat en un carro Uigur, amb el barret tradicional, al mercat de KashgarCada racó té el seu interès. En un veiem com van esquilant les ovelles, en un altre, el comprador examina les dents del camell, en el fons, un genet munta un cavall abans de decidir la seva compra. I arreu, el ritme de la negociació augmenta frenèticament, seguint el mateix ritme del mercat.

Uigur esquilant ovelles Uigures mirant el ramat al mercat de Kashgar Cabres en el mercatEn un racó i just al costat d’on sacrifiquen els animals, hi ha els llocs de menjar. En un d’ells observem com el cuiner prepara la massa, movent els seus braços amunt i avall i de dreta a esquerra, fins que la separa deixant a la taula uns llargs fideus, sense haver utilitzat cap estri. Evidentment els vull provar! Tres minuts en aigua bullint i ja estan llestos per menjar. Me’ls serveixen en un plat fons amb una mica de brou i carn. Estan deliciosos!

Lloc de menjar de fideus al mercat de Kashgar Uigur estirant la massa per preparar els fideus Uigur estirant la masa para preparar els fideusPreparant els fideus

Tornem a Kashgar. Els carrers de la vella ciutat estan vorejades de cases de tova on els petits tallers elaboren i venen els seus productes, al costat d’altres amb espècies, dolços i tèxtils.
Petit taller al casc antic Botiga al casc antic de KashgarVenedor en el casc antic KashgarSeiem en un fumejant restaurant, a menjar uns shashliks de greix, fetge i carn. Tot és molt bàsic, només hi ha una taula llarga amb bancs a banda i banda. Les estovalles són trossos de paper de diari i com a plat un enorme pa rodó disposat sobre un altre full de diari. Però estan deliciosos i paguem per ells unes poques monedes.

Restaurant fumejant en el casc anticPintxos de carnShashliks

Tornem al nostre hotel, a l’altra banda de l’avinguda que separa el casc antic de la ciutat. Això ja no és la mil·lenària Kashgar, aquesta és una ciutat xinesa com qualsevol altra, amb grans carrers i molt trànsit. No es veuen uigurs, només hi ha xinesos.

El govern xinès ha convertit Kashgar en una ciutat dual, marginant els seus antics habitants en petits barris amenaçats per la bombolla immobiliària xinesa.

Recomanació: visiteu Kashgar abans que els xinesos se la carreguin…. si és que no ho han fet ja.

En aquest enllaç podeu llegir més articles relacionats amb aquesta regió.

 

About these ads

7 thoughts on “Mercats del món: el mercat dels animals de Kashgar

 1. Retroenllaç: Bitacoras.com

 2. Bon article. Ja vec que no vas deixar de provar els shashliks de la foto. La veritat es que tenen molt bona pinta (sempre i quan no hi hagi fetge).
  Recordo perfectament el mercat, el moviment amb els animals, com posaven les vaques dins les camionetes… em porta molts bons records.

  • Doncs ja hauràs llegit que per cada tros de carn n’hi havien dos de fetge i recordaràs el fàstic que feien aquests restaurants!!…..jajaja
   El mercat és una pasada (no cal que t’ho digui, vas estar abans que jo :-) ) et pasaries hores i més hores fent fotos. Llàstima que els xinesos fiquin la pota perquè tota aquesta regió està perdent interés.

   Una abraçada!

 3. Molt bon artícle! Em reocorda moltíssim a quan hi vaig ser. Un lloc vibrant, en constant oviment i on sempre tens la sensació d’estar-te perdent quelcom de tantes coses que t’envolten i de tantes coses que ocórren a la vegada.

  Per cert… mmmm els shashliks! Boníssims ;)

  • Hola Blai!

   Kashgar és increïble….. les sensacions, les olors, la gent….una meravella! Llàstima que ‘aqui poc anys de la Kashgar mil·lenaria només en quedarà el record, perquè els xinesos ho estan acabant.

   Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s