Gaziantep: el jaciment romà de Zeugma

Gaziantep és una ciutat que s’ha situat als mapes turístics arrel de la descoberta de nombrosos mosaics al jaciment romà de Zeugma, a pocs kilòmetres de la ciutat, durant les obres de construcció de la presa de Birecik.

Els mosaics més propers a l’aigua van haver de ser desenterrats amb un marge escàs de temps – alguns en menys de 24 hores – ja que les obres de la presa mai es van aturar i el nivell de l’aigua pujava a diari. Així que és fàcil entendre que sota les aigües deuen haver encara més tresors arqueològics que probablement s’hauran perdut per sempre més.

Mosaic amb escena de poseidóMosaic de Poseidón

Veient això, un arriba a la conclusió que llocs tant macos com Hasankeyf, que porten anys lluitant per no perdre el seu ric patrimoni sota les aigues del Tigris, tenen aquesta guerra perduda amb el govern turc.

La visita comença amb un audiovisual que il·lustra la prospera història de la vila romana de Zeugma, que fou destruïda per causes naturals i la seva desaparició sota les aigües per la construcció de la presa.

Mosaic i columnes romanes al museu de Gaziantep

Mosaic que representa una noia gitana o Alexandre el GranLa nena gitana o Alexandre el Gran?

Després d’aquesta explicació un es perd entre les sales, banys i columnes, contemplant els magnífics mosaics fets amb petites tessel·les de colors.

Dediquem la tarda a perdre’ns pel basar i els voltants de la kale, tot molt restaurat i al nostre parer, bastant turístic. Però turístic turc perquè d’occidentals no en veiem enlloc.

Edifici del basar de gaziantepCaravanserai al basar de Gaziantep

Iglesia en restauració a GaziantepEsglèsia de Kendirli

Que més us havia de dir?…ah sí! que a Gaziantep fan les millors baklaves de Turquia. I realment en podem donar fe que són excepcionals. Així que si poseu aquesta ciutat al vostre itinerari, en sortireu plenament satisfets!

Plat amb dolços típics de TurquiaBaklaves de festucs

About these ads

3 thoughts on “Gaziantep: el jaciment romà de Zeugma

 1. No entenc com hi ha governs que no valoren el què ha format part de la seva Història. Poden escusar-se dient que els hi costa molts diners la recuperació, però la Història d’un poble no té preu.

  I mentre escric això, recordo que a Barcelona, van mirar cap una altra banda, quan van trobar restes romanes a La Sagrera, en les obres de l’AVE. Maleïts!!

  Petons i abraçades!

  • Ja saps que als governants no els interessa ni la història ni la cultura ni rés que no sigui del seu profit. En el cas del govern turc es veu clarament que el que no correspon a la cultura islàmica tant els hi fa.

   Petons!

  • En tenim un exemple molt proper a la Sagrera on no fa ni un any que van sepultar sota una llosa de formigó una vila romana. No cal anar fins a Turquia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s