Harran, un poble amb més de 4000 anys d’història

Poble de Harran, a Urfa

Porta d’Alep

Harran és un dels llocs habitats més antics de la Humanitat, tant que fins i tot surt al Génesis, ja que Abraham (o Ibrahim) va residir allí.

Aquest petit llogaret, format per una dotzena de cases i quatre carrers de terra que no porten enlloc, té una història antiquísima: ja al 800 a.C. va ser un centre de culte a Sin, el Deu de la Lluna.

Àrab i cavall per portar turistes

El seu tret més característic són les antigues cases colmena, una construcció de fang, amb el sostre elevat i cònic, que protegeix de la calor i del fred. El disseny original data del segle III a.C. però les cases actuals tenen uns 200 anys i s’utilitzen com a estable pels animals, perquè els actuals habitants vieun en cases més modernes, amb aparells d’aire acondicionat i antena parabòlica. Això és degut als beneficis obtinguts de les plantacions de cotó, que es reguen gràcies a la presa Ataturk. Una presa que redueix el cabdal del riu Èufrates i l’aportació hidríca a Siria.

Cases colmena a Harran

Cases de fang de Harran

Interior casa colmena de Harran

Un parell de cases antigues han estat rehabilitades per als turistes, amb cert èxit, si ens guiem pel número d’autobusos aparcats a la vora (un). Nosaltres preferim passar de llarg i seguir el nostre camí en direcció al castell, a la tornada ja ho visitarem.

El castell, que està aixecat sobre una antiga fortalesa hitita, va ser restaurat pels fatimís al voltant del 1059. Poc es conserva d’aquesta fortalesa, tot just els murs exteriors i el pati. No hi ha vigilant i el seu únic habitant és un gos mestís i els seus cadells, que dormen a l’ombra.

Castell sobre antiga fortalesa hitita

Interior de la fortalesa

El que més ens ha agradat d’aquesta zona han estat les ruïnes de l’antiga Ulu Cami, construïda al segle VIII per Marwan II, l’últim califa dels omeies. El minaret quadrat i uns arcs és tot el que en queda de la mesquita més antiga d’Anatòlia i la que fou la primera madrassa de l’Islam.

Ulu cami i minaret

Ulu Cami i minaret quadrat

Tot i que aquest recinte està vallat, no sembla que el govern turc tingui intenció de restaurar-lo, així que més val que ho visteu d’immediat, no sigui que d’aquí un anys ja no quedi res.

About these ads

6 thoughts on “Harran, un poble amb més de 4000 anys d’història

 1. És curiós com llocs tan allunyats geogràficament tenen semblances més aviat importants. I ho dic per les cases de fang, que són molt semblants als graners del País Dogón, al Malí.

  M’ha semblat molt curiós el minaret quadrat!
  Petons i abraçades!!

 2. Al sud d´Italia n´hi han unes unitats d´habitació molt semblants a l´Apullia…

  Veig que el recinte de la mesquita segueix vallat i sense novetats…coi, però els turcs ara son un pais ric i tenen una economia forta amb exportacions a tota asia central…

  • Si, ja les vaig veure a les fotos de l’Eva.

   El govern turc només cuida el que els interessa i tant els hi fa si es perdent caravanserais, monestirs, muralles… Mentre no es perdin les mesquites tot va bé.
   Em comencen a recordar l’Iran i els ayatollahs i estic convençut que l’Erdogan no islamitza el país perquè no pot.

   És una llàstima.

 3. Un dia d’aquests et proposo un canvi d’experiències, tu per la zona d’àsia i jo per la de sudamèrica!
  Quina enveja, quins viatges i quines fotos!!!!
  Enhorabona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s