Sanliurfa, la ciutat natal d’Abraham

Ciutat de Sanliurfa des del castellSanliurfa és una de les ciutats més antigues de la humanitat. Es creu que 3.500 anys AC, era un poderós estat aliat dels faraons egipcis. En aquesta ciutat va nàixer Abraham, va ser dominada pels assiris, el Gran Alexandre la va conquerir i li va canviar el nom per Edesa, va ser també una ciutat romana, àrab, armènia, bizantina, otomana i finalment part de l’actual Turquia.

La seva població és kurda en un 60%. La resta de població és àrab i una minoria turca. És fàcil deduir qui és àrab, ja que aquests solen portar un mocador molt vistós de color lila al cap. Algunes dones àrabs tenen la barbeta tatuada amb estels i punts negres.

Homes àrabs asseguts al basar de Sanliurfa

dona àrab amb el fill als braços

Els basars són antics i autèntics, aquí no arriba el turisme i els productes van orientats al dia a dia de la població local, res a veure amb els basars d’Istanbul. Els venedors et conviden constantment a çay, tant, que podries acabar el dia amb 10 o 15 tasses de te. Fins i tot dubtàvem de titular aquesta entrada com a Sanliurfa, la ciutat dels mil tes.

És una ciutat fantàstica, de les més maques que hem estat mai. Els seus parcs i jardins sempre estan plens de gent asseguda als bancs, gaudint de la fresca mentre es relaxen amb el xiuxiueig de l’aigua que córre pels estanys i petits canals.

Parc a sanliurfa

teteria al basar de Sanliurfa

Basar de Sanliurfa, Turquia

venedor de cafè pel basar

Venedor de cafè pel basar

En aquesta àrea es troba la mesquita de Mevlid-i Halil Camii, on hi ha la cova on va nàixer Abraham, Ibrahim pels musulmans. Dintre hi ha un pou, que segons la creença popular, les seves aigües són miraculoses.

En un extrem, creuant el parc, es troba Balikli Göl, amb un estany ple de carpes. La llegenda diu que quan Abraham va ser condemnat a la pira funerària per destruir deus pagans, Déu va convertir el foc en aigua i els troncs en peixos. Així, qui mengi aquests peixos es quedarà cec.

estanc d'Abraham i madrassa

escola corànica

Nosaltres no vam voler temptar la sort i vam preferir gaudir d’uns delicios kebabs de aubergínia i tomaquet, asseguts confortablement en uns bancs gaudint de l’ambient del basar. Es pot demanar més?

menjant kebabs al basar de sanliurfa

About these ads

14 thoughts on “Sanliurfa, la ciutat natal d’Abraham

 1. Veig que us tracten amb tota l´exquisitessa que mereixen els ambaixadors del Gran Khan…

  La cova on suposadament va neixer el primer dels grans profetes, fins i tot pels agnòstics es un lloc carregat d´espiritualitat, misticisme. Tot i que segons la Biblia va neixer a Ur de Caldea (a l´Irak)….

  Molts petons….

 2. Quina bona pinta té aquesta ciutat no? M’han entrat ganes de visitar-la algun dia!!! Un petonàs i seguiu explicant!!!

 3. Perquè quan veig les fotos i us llegeixo només puc dir OH!!!!!!!!! ?????
  M’encanta. A més veig que ara expliqueu una mica més tot i fins i tot els vostres amics viatgers amb els comentaris enriquidors UF!!! nena, esteu que us sortiu. AH!! i aquest cap de setmana els ensenyaré al RAül i a l’Èric, ja veuràs tindreu dos fans més. Un petonàs i cuideu-vos molt i molt

 4. Hola Lluís y Núria

  Con vuestro viaje estoy recordando el mio por esa zona en 2010. Şanlıurfa fue la ciudad que más me enganchó de toda la ruta que hice. Tiene algo muy especial.

  Me encantó el parque y todos sus lugares. Recuerdo los cambios de luz en las fachadas de la Mezquita y Madrasa que rodean el estanque de Balikli Göl al atardecer. Es un lugar mágico.

  Me alegro mucho de que hayais disfrutado de esa maravillosa ciudad y ya sabeis que os debo una.

  Gracias ;)

 5. Retroenllaç: Per la Ruta de la Seda. Basar de Sanliurfa. Turquia « Pels camins del món

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s