Mardin, un balcó a la Mesopotàmia

Mardin, Turquia

Mardin és un museu a l’aire lliure en el què no cal pagar entrada per gaudir d’un casc antic que et sorprèn a cada pas, mostrant-te una església ortodoxa, un caravanserai o una mesquita, amagades entre els estrets i costeruts carrerons.

I es que Mardin és una antiga i preciosa població que s’assenta sobre un turó davant les tòrrides planures de la Mesopotàmia, que s’estenen cap a Síria, a només 100 km. Amb una història de més de 3.500 anys, ha estat governada per cristians assiris, àrabs, seljúcides, kurds, mongols, perses i otomans i  l’arquitectura que han deixat –la majoria seljúcida- està sent restaurada per optar a ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

façana de la mesquita d'Ulu CAmii, Mardin, Turquia

Mesquita de Mardin, Turquia

Reflexes a Mardin, turquia

A 6 km es troba el monestir siri ortodox de Deyrul Zafaran, antigament seu del Patriarcat Ortodox Siri. Edificat l’any 495 sobre un antic temple dedicat al Sol, a  l’actualitat només queda un monjo, d’origen germànic. I és que després de la I Guerra Mundial, les minories cristianes d’aquesta regió van haver de fugir a Síria davant la repressió turca.

Monestir cristià, siri ortodox, a la mesopotàmia

Mihrab amb el símbol de la creu

Ens va sorprendre veure un mihrab amb la creu cristiana, però no podem oblidar que l’islam és posterior al cristianisme. I és que l’església ortodox síria practica una de les formes més antigues del cristianisme on fins i tot la forma de resar és similar a la dels musulmans, però fent el senyal de la creu. El llenguatge emprat és l’arameu, a diferència de l’església romana que era el llatí.

Temole del sol a Deyrul Zafaran

En el soterrani es pot veure l’antic temple dedicat al sol. Sorprèn la forma del sostre amb les pedres encaixades sense que cap biga les suporti.

En una casa particular de Mardin

Dediquem la tarda a passejar per Mardin, intentant trobar el millor lloc per fer una foto de la població. Però aconseguir la foto de la capçalera no  ha estat una tasca fàcil. Caminem per carrerons amunt i avall, intentant trobar la millor perspectiva. Però es inútil, doncs les cases sempre ens tapen. Fins que en una d’elles la Songul ens convida a pujar. Quedem sorpresos: des d’una balconada es veu tota la població desparramant-se pendent avall cap a les planes mesopotàmiques. Ens convida a cafè i ens presenta tota la família, totes dones, ja que els marits estan treballant a Istanbul.

I satisfets de com ha anat el dia, ho celebrem sopant en una terrassa gaudint de les vistes de la nit sobre la Mesopotàmia.

Minaret amb les ciutats il·luminades al fons


About these ads

3 thoughts on “Mardin, un balcó a la Mesopotàmia

  1. Mira que arribeu a tenir sort!! Que us convidin a cafè en una casa d’on podeu gaudir de la panoràmica de Mardin no té preu oi??? ;) Un petonarru guapussssssss!!!

  2. Preciosa cronica d’una ciutat que no coneixem i ens sap greu, perque varem estar a tocar. Aquesta part del mon es poc coneguda, pero s nosaltres “els voltaires” ens apasiona. Una forta abraçada

  3. Quina preciositat de monastir!!!
    Ufff, les pedrotes del soterrani sense res que els hi faci de puntal…

    Em sembla que aquest viatge promet.
    Molts petons i abraádes!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s