Xiahe, lamaseria de Labrang

Xiahe és l’ultim punt de la Ruta de la Seda que visitem. El que hem fet fins ara ha estat una linia recta des del Kygyzstan fins Xi’an i després tornar enrere per seguir un altre dels ramals. Per que la Ruta de la Seda no era nomes un únic camí, si no molts camins que seguien els mercaders i que junts van permetre un intercanvi de productes, idees i cultura des d’Orient fins a Occident, en tota la seva extensió.

El camí des de Tongren a Xiahe es una petita aventura. Hem hagut de pujar a l’autobús a empentes, combatent amb tibetans i xinesos i els seus respectius sacs i caixes. Els seients son mida barrufet i hem hagut de fer les 5 hores de trajecte mig girats cap al passadís. Feia un fred intens, tot el viatge hem anat amb la jaqueta, els guants i la gorra. Als peus, portàvem dos parells de mitjons i sota els pantalons, uns altres d’interiors. Es el que fan ells per combatre el fred i ha estat molt bona idea comprar-los. Les fotos amb aquesta indumentària de roba interior tan sexy, ens les guardem per nosaltres…

El paisatge es preciós, arribem a una alçada de 3.300 metres i veiem els iacs pasturant per la vora de la carretera. Alguns passegen pel poble. En una parada, mengem un iogurt casolà recent fet, ves a saber si amb llet de vaca o de dri – la femella del iac -. Els cims nevats s’amaguen darrera les muntanyes que ens envolten i de tant en tant es deixen veure.

Poble del Tibet

Xiahe es un altre dels sis monestirs de l’ordre dels barrets grocs, juntament amb el de Kumbum. Son els dos que es troben fora de la Regió Autònoma del Tibet. A la vora de l’hotel on estem allotjats, comença un dels murs del complexe, amb tot de molinets d’oració.

Labrang lamaseria a Xiahe, TibetFeu clic a la foto per veure la lamasseria en detall

Monjo en el sostre d'un dels monestirs de LabrangA dins hi ha un poble sencer, lamasseries, temples, sales d’oracions i escoles d’estudis superiors de teologia, astronomia i filosofia. El complexe neix a la falda de la muntanya i s’esten fins el riu. Els temples de mes al nord sembla que estiguin enclavats a la roca, les parets estan pintades amb harmonia amb el terreny, del mateix color que la terra.

Monestir de LabrangMonjos del barret groc en un monestir de LabrangLa kora -la volta sencera voltant els molinets i orant en tots els temples que fan cada dia els tibetans- te una llargada de 3km. Impressionant. Decidim comprovar-ne la duresa i intentem seguir els monjos, els homes i les dones, els nens i els vellets, amb la intenció de fer girar tots i cadascun dels 1174 molinets i donar les tres voltes de rigor – seguint el sentit de les agulles del rellotge- dins i fora de cada temple. Abans d’acabar el primer mur, ja estem cansats i amb el braç dret adolorit.

Tibetans fent la koraKora en un monestir de LabrangGairebé tothom ens avança, saludant-nos i aprovant la nostra kora. El sol se’n va i cada cop hi ha mes gent fent les seves oracions. Ara ja anem per la falda de la muntanya, per la meitat mes o menys. Un monjo vellet ens ajuda, indicant-nos el camí a seguir. Aprofito la força que fa Lluis en moure els molins per no haver-los de moure jo, no em queden forces. En la meva defensa dire que estem a 3.000 metres i a aquesta alçada manca l’oxigen.

El monjo vellet para a descansar i li passa el relleu a una tibetana, velleta també. Porta el cabell amb dos trenes que es lliguen entre elles a l’alçada de la cintura. Es fosc i el final de la kora sembla que no arriba. Com poden fer aquesta gent cada dia aquest exercici tan dur?

Monjos a LabrangTibetans a LabrangJust abans del final, hi han diversos temples que cal voltar tres cops per fora i tres per dins. Estan gairebe seguits, i quan acabem estem totalment fets pols i marejats.

Però l’hem acabat; prenem aire i respirem satisfets. La doneta ens dona la ma i s’acomiada. Se’n va a casa, nosaltres anem a la part musulmana a comprar pa. Avui soparem uns ous ferrats, ens els hem guanyat!

2 thoughts on “Xiahe, lamaseria de Labrang

  1. Quina entrada tan bonica!!! Per uns moments m’he traslladat a Labrang, emmig d’aquesta multitud, fent la kora… m’encanta!!! Gràcies novament per compartir les vostres vivences!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s